Výrobci a vinaři

Vinařství Abbona

Již po dlouhá léta se malé vinařství Abbona snaží do tradiční výroby vín z Piemontu přidat své vlastní nápady, ale hlavně, jak sám tvrdí majitel Marziano Abbona, své srdce. Stejnou měrou na kvalitě vína se podílejí jak procesy vinařství, tak typické piemontské klima a výborná půda bohatá na vápenec. Výsledkem jsou pak vína vysoké kvality, elegantní chuti a báječné vůně. Vinařství Abbona bylo ještě před několika lety ve světě neznámé, avšak po nedávných dvou významných oceněních od Gambero Rosso (tre bicchieri) se o nich začalo velmi významě mluvit a zařadili se tak po bok slavných italských vinařství.

Vinařská rodina Mazzei

Historie vinařské rodiny Mazzei sahá až do 11. století a je úzce spjatá s Toskánskem a jeho vinařskou, politickou i kulturní historií. K jejím význačným postavám patří sir Lapo Mazzei, jenž je považován za autora názvu „Chianti“, který se prvně objevil právě v jeho dopise, datovaném 16. prosince 1398. Téměř šest století poté se rodina Mazzei neustále snaží své vinařství inovovat a vyvíjet ještě lepší a sofistikovanější vína. Tradiční rodinné hodnoty a historické způsoby výroby se snaží aplikovat na současné požadavky trhu a moderní technologie. Rodině Mazzei patří zemědělská usedlost Fonterutoli, na které pěstují víno pro Chianti Classico Castello di Fonterutoli, které je v současnosti jedním z nejprestižnějších vín v Itálii. Dále vlastní zemědělskou usedlost Belguardo, která leží v oblasti Maremma, a sicilskou Zisola, kterou koupili v roce 1990.

Vinařství Andrian

Historie tohoto vinařství, které leží v blízkosti vesnice Andriano, sahá až do roku 1893. Pod vedením enologa Rudi Koflera, který osobně dohlíží nad výběrem hroznů od více než stovky sdružených pěstitelů vinné révy, tu vznikají unikátní svěží vína. Zásadně dodržují nízkou výtežnost jednotlivých cru vinic a nepodceňují ani balení. Mezi jejich pravidelně oceňovaná vína patří především Pinot bianco, Sauvignon Floreado, Lagrein Tor di Lupo nebo Lagrein rosato. Region: Trentino Alto Adige

Vinařství Primosic

Malé vinařství se rozkládá na hranicích Slovinska a Itálie v oblasti Oslavia v Collio. Historie sahá až do konce 18. století. Nyní vinařství vedou bratři Marko a Boris Primosic, kteří dosahují vynikajících výsledků v produkci vína kombinací tradičních metod výroby s novými inovativními přístupy. Zaměřují se na působivá a elegantní bílá vína, především z místně používaných odrůd Ribolla Gialla, Sauvignon, Friulano a Refosco. Region: Friuli Venezia Giulia.

Vinařství San Polino

Malé rodinné vinařství San Polino z Montalcina (Toscana) se zabývá výrobou proslulých vín Brunello a Rosso di Montalcino s certifikací BIO. Používají vlastní kvasinky, do vín nepřidávají enzymy, třísloviny, regulátory. Vína nefiltrují a výši siřičitanů udržují pod 60mg/l. Celkem vyrábí 6 000 lahví Rossa a 6 000 Brunella ročně. Jejich vína jsou klenotem oblasti San Polino, majitel vinařství Luigi Fabbro se svou partnerkou a společníkem plně respektují přírodu, vyrábí vína zdravá a velice čistá.

Šumivá vína Drusian

Vinice Francesca Drusian se nachází přímo v srdci Valdobbiadene, v oblasti, ze které pochází ta nejlepší prosecca v Itálii. Již třetí generace rodiny Drusian zde obhospodařuje 50 ha vinic osázených zejména odrůdou Glera (Prosecco) a vyrábí zde krásná šumivá, perlivá a tichá bílá vína. Vinařství založil dědeček Giuseppino Drusian v pol. 19. stol., v 80. letech rodinný podnik převzal jeho vnuk Francesco, který ho kompletně zmodernizoval a vybavil moderními technologiemi. Ty se používají v souladu s filozofií vinařství tak šetrně, aby víno mohlo rozvinout všechny své přirozené vůně a vlastnosti. I proto je sklizeň v Drusian výhradně ruční, lisování hroznů probíhá za velmi nízkého tlaku (1 bar) a na vinicích se nepoužívají pesticidy ani chemická hnojiva. Perlami vinařství je jemné prosecco Cartizze, které se vyrábí z hroznů z nejprestižnějších vinic v oblasti, a dynamicky svěží prosecco Valdobbiadene Superiore.

Distilerie Nonino

Absolutní špička mezi italskými výrobci grapp. Rodinný podnik Nonino vyrábí grappy již od roku 1897. Do italské historie grappy se tito výrobci z Friuli zapsali hned dvakrát. Jako jedni z prvních vyrobili grappu cru (z odrudy picolit) a jako první vyrobili destilát z moštu hroznů (grappa naruby), které oproti klasické grappě vyniká svou jemností.

Výrobce olivových olejů Isnardi

Jeden z nejprestižnějších výrobců olivových olejů v Itálii. Společnost založená rodinou Isnardi v roce 1908 vyráběla již od prvopočátku ty nejkvalitnější ligurské olivové oleje. Díky pravidlům, které si zakladatelé předsevzali, jako je výhradně ruční sběr oliv a pouze mechanický způsob zpracování oliv se stali jedním z nejvyhledávanějších olejů v celé Itálii. Ne náhodou se od roku 1916 stali oficálními dodavateli italské královské rodiny, jimiž jsou dodnes!

Sýrárna Il Fiorino

Rodinnou sýrárnu, nacházející se ve středověkém městečku Roccalbegna, založil v roce 1957 Duilio Fiorini a dnes ji vede jeho dcera s manželem. V nabídce sýrárny naleznete vynikající čerstvou ovčí ricottu, tradiční piemontská pecorina i speciality, jako jsou ovčí sýry s lanýži, ořechy či bylinkami. V Il Fiorino se sýry vyrábí ručně, zpracovávané ovčí mléko pochází výhradně z místních, pečlivě vybraných chovů. Motto mlékárny je následující: „nemůžeme vytvořit dobrý sýr, pokud se zřekneme ruční práce.“ Díky produkci vynikajících sýrů Pecorino Toscano DOP a Marzolino je tato sýrárna jednou z nejznámějších nejenom v Itálii, ale i ve světě.

Výrobce těstovin Columbro

Tajemství výroby fantastických těstovin Columbro spočívá ve více než 40-ti leté zkušenosti s výrobou těstovin z tvrdé pšenice. V nabídce naleznete jak tradiční penne, tak i již téměř zapomenuté radiatori tricolori, riccioli marchegiani apod.

Oleje Centonze

Farma „Case di Latomie“ rodiny Centonze leží u pobřeží západní Sicílie, nedaleko antické Selinunte, kdysi nejvýznamnější kolonie Velkého Řecka na Sicílii. Tradice pěstování olivovníků zde má tisíciletou historii a olivovníkové háje, o které se rodina stará již od roku 1953 a které se nalézají v těsné blízkosti antických kamenolomů na tuf (nazývaných latomia), jsou staré několik set let. Na 14 hektarech zde ekologicky pěstují nejznámější sicilskou odrůdu Nocellara del Belice a vyrábí z ní vynikající extra panenský olivový olej jasně zelené barvy s charakteristickou harmonickou bohatou chutí a vůní. Díky výborné kvalitě oleje získává rodina Centonze ocenění v národních i mezinárodních soutěžích a je pravidelně hodnocena známými gastronomickými průvodci jako Slow Food, Gambero Rosso, Bibenda nebo Flos Olei. Některá ocenění: 2012 zlatá medaile v soutěži Biol (mezinárodní soutěž nejlepších bio extra panenských olivových oleju) 2012 osvědčení kvality v soutěži L´Oro d´Italia (národní soutěž italských extra panenských olivových olejů) 2010 první místo v soutěži Morgantinon (regionální soutěž nejlepších sicilských extra panenských olivových olejů)

Producent lanýžů Tartuflanghe

Společnost Tartuflanghe, zabývající se lanýžemi a produkty z nich, se nachází nedaleko městečka Alby, které je centrem nejlepších bílých lanýžů na světě. Tuto společnost založil slavný piemontský kuchař Bepe Montanaro, který je jedním z nejuznávanějších specialistů na lanýže v Albě.

Uzeniny Steiner

Malá rodinná firma, která již po třetí generaci vyrábí vynikající jihotyrolské masné speciality. Přísně dohlíží na dodržování tradičních receptur, pečlivě kontrolují výrobu a jejich maso pochází od místních chovatelů – to vše jim již po několik let pravidelně zajišťuje ta nejvyšší ocenění na veletrzích a soutěžích. V jejich nabídce se objevují tradiční jihotyrolské špeky, salámy, klobásky a šunky s vysokým podílem ruční práce při zpracování.

Uzeniny Piovesan

Dva synové, Silvio a Sandro, pokračují ve šlépějích svého otce, který v 60. letech 20. století v Benátsku začal vyrábět uzeniny pod hlavičkou firmy nesoucí jeho příjmení – Piovesan. Rodinný podnik v sobě snoubí inovativní technologie, tradiční receptury a kvalifikovanou výrobu. Jejich neskromným cílem je dosáhnout co nejvyšší kvality svých výrobků. Čerstvé maso, které používají do svých uzenin, pochází z prasat narozených, odchovaných i poražených v Itálii, která jsou krmena výhradně obilovinami. Sušení a zrání probíhá v místnostech s regulovanou teplotou a vlhkostí a neustále se monitoruje. Všechny jejich výrobky jsou bezlepkové a neobsahují laktózu.