Novinky v Bianco & Rosso



V našich lahůdkách Bianco & Rosso si kromě pravých italských dobrot, vín, salámů a sýrů, můžete nově nakoupit i doplňky k vínu a do kuchyně - karafy, chladící návleky na víno, různé otvíráky, vakuové pumpy, dózy na olivové oleje od Francouzské firmy Emile Henry, struhadla na parmezán, mlýnky na sůl a pepř od renomované firmy Peugeot a jiné další věci, které budou vašimi pomocníky jak při vaření, tak i při servírování vína.....

Modica je jediné místo na světě, kde se vyrábí čokoláda zastudena podle původní aztécké receptury, kterou obyvatelům představili španělští dobyvatelé. Jižní Itálie byla totiž v době, kdy Španělé objevili Nový svět, pod jejich nadvládou. Tento originální recept z 16. století i v dnešní době zůstává neměnný a plně navazuje na aztéckou tradici.

Modernručně vyráběná čokoláda z Modica s citrusy 100g Dolce Sfogliaí čokoládovny dnes vyrábějí čokoládu mechanicky, hmota se během zpracování zahřívá na vysoké teploty a často se do ní přidávají ještě další složky jako např. kakaové máslo či sójový lecitin. Naproti tomu čokoláda z Modica se vyrábí ručně a tvoří ji pouze dvě složky: kakaové boby a cukr (popř. feferonky, káva, je-li čokoláda ochucená).

Kakaové boby se opraží a pomocí kamene, které se mu říká metate, se rozemelou. K takto rozmělněným kakaovým bobům se přidá cukr a celá směs se velmi pozvolna zahřívá, ale ne na více jak 40 °C, aby se nerozpustil cukr, díky kterému má čokoláda výraznou zrnitou strukturu. Díky této přípravě zastudena si čokoláda uchová mnohem více živin, vůní a chutí než moderně vyráběné čokolády. V tento moment se čokoláda může ještě dochutit ingrediencemi typickými pro Sicílii – citrusy, pistáciemi, mátou, skořicí, feferonkami atp. Čokoláda se poté přelije do formiček a nechá se zatuhnout.

Čokoláda z Modica chutná naprosto fantasticky samotná, na Sicílii se ale často používá i na přípravu horké čokolády. Tradičně se může podávat s kouskem chleba, hodí se i na přípravu pikantních jídel.