Černá čočka Beluga

Součástí sezónní nabídky z počátku února je pro toto zimní období čočková polévka. Naši kuchaři ji připravují z černé čočky zvané Beluga. Má jemnou oříškovou chuť. Svými drobnými zrnky a barvou připomíná kaviár, čímž si zasloužila své jméno podle kaviáru Beluga.

Černá čočka patří mezi potraviny s vysokou nutriční hodnotou. Obsahuje spoustu bílkovin, vlákniny a díky černému pigmentu také vysoké množství antioxidantů. Je zdrojem minerálů jako je železo a hořčík a vitamínů B. Navíc se jedná o bezlepkovou potravinu.

Škroby obsažené v čočce se díky obsahu vlákniny vstřebávají pomalu a umožňují tak rovnoměrné uvolňování glukózy do krve. Dobrá zpráva pro ty, kdo se snaží zhubnout.

Rádi se s vámi podělíme o náš recept na čočkovou polévku z naší speciální nabídky:

Suroviny na 4 porce 

  • Olivový olej – 30g
  • Čočka zelená -300g
  • Čočka černá  - 200g
  • Pancetta  -        20g
  • Lardo – 20g
  • Cibule červená - 80 g
  • Šalotka – 70 g
  • Česnek -   10 g
  • Mrkev – 100 g
  • Rajčata – 150 g
  • Celer řapíkatý – 80 g
  • Rozmarýn – 2 g
  • Pepř – 2 g
  • Sůl
  • Koriandr – 2 g
  • Kořeni – thai seven spices - 2 g
  • Kuřecí vývar -  1l

Postup:

Čočku předvaříme al dente. Na kostičky nakrájenou cibuli, šalotku, zeleninu, pancettu, lardo orestujeme na oleji přidáme česnek a koření, krátce orestujeme a přidáme rajčata na kostičky. Poté zalijeme kuřecím vývarem. Přidáme předvařenou čočku a 15 minut společně povaříme. Při servírováni dochutíme sekaným koriandrem.