Iberijské vepřové maso

Náš šéfkuchař, Pavel Roubíček, byl osobně ve Španělsku navštívit rodinnou farmu společnosti Coloryn, aby se podíval na způsob chovu iberských prasat. Farma se nachází v Andalusii, konkrétně v pohoří Sierra Morena. Zde mají prasátka volný pohyb na 330 ha v údolí plném dubů. Přes teplé období jsou krmeny divokou trávou a přírodními obilovinami, v zimě žijí z žaludů. Díky tomuto přístupu k chovu prasat se rodina může pyšnit označením „Přírodní produkt“. 

Tradiční zpracování masa je zcela ruční metodou výroby. Firma Coloryn tak patří k nejvyšší špičce v tomto segmentu. 

Maso z těchto prasat se vyznačuje jiným tukovým mramorováním, než mají u nás běžně chované prasata. I když je iberské prase tučnější, nemá vysoké hodnoty „špatných tuků“ a nezatěžuje tedy lidský organismu větším množstvím škodlivého cholesterolu. Kvalitou je iberské maso na špičce mezi všemi vepřovými – dalo by se to srovnat jako wagyu v hovězím mase. 

Pavla jeho vlastní zkušenost přesvědčila, že odběrem masa z této rodinné farmy tak můžeme poskytnout naším hostům nejvyšší kvalitu, přičemž jsme si jisti přesným původem masa, jistotou šetrného chovu a přírodním krmivem prasat pohybujících se ve volné přírodě.